thuis

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag?

Op de meeste vragen vind je hier het antwoord. Mocht jouw vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

De Warmte Maatschappij is gespecialiseerd in het leveren van warmte. Deze warmte wordt geleverd door
middel van een collectief bronnet in combinatie met een individuele waterwaterwarmtepomp geplaatst per
woning. Het gehele systeem wordt ontwikkeld, aangelegd en onderhouden door De Warmte Maatschappij. Het bronnet is
voorzien van sturingscomputers (Clara® LogicControllers). Hierdoor kan slim gebruik worden gemaakt van vraag- en aanbod van
energie en warmte. Daarom noemt De Warmte Maatschappij haar bronnet een Smart Thermal Grid (STG). Naast
bronwarmte levert het STG een dataverbinding en collectieve voeding.

Een bronnet is een warmtenet dat in de wijk wordt aangelegd. Het systeem haalt warmte uit de bodem en
transporteert de warmte door het bronnet naar de woningen. In de woning wordt de warmte door middel van
een waterwaterwarmtepomp (Clara® BoosterUnit) opgewerkt voor tap- en CV-water. Bij de Clara® BoosterUnit
wordt een boiler geplaatst om voldoende tapwater beschikbaar te hebben. Het water in de boiler wordt
verwarmd door Clara® BoosterUnit. De bestaande afgiftesystemen worden uitgebreid met
ventilatieconvectoren om voldoende warmte in de woningen te garanderen. De ventilatieconvectoren
verspreiden warme lucht gelijkmatig door de woningen en zorgen voor een prettig binnenklimaat. Tevens biedt
het systeem van De Warmte Maatschappij de mogelijkheid tot koelen in warme periodes.

Om de warmte te kunnen transporteren van het bronnet naar de woningen worden in de wijk pomphuizen en
veldkasten geplaatst. De Warmte Maatschappij legt een bronnet aan tot iedere individuele Clara® BoosterUnit.
Het bronnet levert bronwarmte, elektrische voeding alsmede een dataverbinding. Dat maakt het bronnet een Smart Thermal Grid (STG). Het STG beschikt over een eigen zakelijke stroomaansluiting.
De Warmte Maatschappij plaatst in alle woningen een Clara® BoosterUnit en boiler (Clara® PowerHeat) die naast een
waterwaterwarmtepomp alle benodigde waterzijdige techniek bevat. De CV-leidingen worden op de Clara®
BoosterUnit aangesloten.
Na oplevering en ingebruikstelling levert De Warmte Maatschappij de warmte voor tap- en CV-water. De Warmte Maatschappij blijft eigenaar van het STG en de Clara®
BoosterUnit. De woningeigenaar blijft eigenaar van de bestaande afgifte set inclusief de nieuw te plaatsen
ventilatieconvector(en).

De hoofdcomponenten van het Smart Thermal Grid zijn:

  • Collectief bronnet, stroomnet, datanet en centrale PLC (Clara® LogicController).
  • Aardwarmtekorven waarmee de horizontale bronleidingen thermisch verbonden zijn.
  • Back-up systeem; bijvoorbeeld luchtwaterwarmtepompen, PVT-panelen of Dry Coolers.
  • Mogelijkheid aansluiten aanvullende warmtebronnen zoals PVT-panelen, aqua- en rioolthermie of restwarmte.
  • Centrale elektra aansluiting.
  • Veldkasten, Deze bevatten o.a. de circulatie pompen.
  • Clara® BoosterUnit en boiler per woning.
  • Aanpassing afgiftesysteem met ventilatieconvector(en).

Het bronnet is een onafhankelijk systeem voor warmtelevering met een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet en een computer voor data-opslag. Hierdoor kan de warmtevraag van de aangesloten woningen en het aanbod van warmte in het bronnet slim op elkaar afgestemd. Daarbij wordt rekening gehouden met de meest gunstige momenten van stroominkoop.

Op zolder

In de woning wordt de Clara® Boosterunit geplaatst. Dit is een warmtepomp die in de buurt van de huidige Centrale Verwarmingsketel (CV-ketel) komt te staan en warmwater maakt voor de keuken en de douche. De Clara® BoosterUnit wordt op zolder aangesloten op de bestaande CV-leidingen en leidingen voor warmwater die door de woning lopen. Naast de Clara® BoosterUnit zorgt een boiler ervoor dat er op ieder moment warmwater beschikbaar is.

In de woonkamer

In de woonkamer wordt een ventilatieconvector geplaatst. Deze convector verspreid warme lucht in de winter en koude lucht in de zomer naar behoefte. In een van onze digitale of fysieke modelwoningen kun je zien waar deze ventilatieconvector kan komen en wat het formaat is.

Op de thermostaat stel je de gewenste temperatuur in. De thermostaat stuurt de Clara® BoosterUnit aan om warmte te leveren. De warmte gaat via de leidingen naar het afgiftesysteem. Het afgiftesysteem bestaat meestal uit de radiatoren en een ventilatieconvector, die samen de omgeving op de gewenste temperatuur brengen.

De Clara® BoosterUnit krijgt warmte uit de leidingen die aan het bronnet zijn gekoppeld. Het bronnet levert basiswarmte vanuit de bron in de wijk. Door warmtewisseling in de Clara® BoosterUnit komt deze warmte beschikbaar voor gebruik in de woning.

De levering van water met een lagere temperatuur waarmee de woning gekoeld kan worden. Net als warmte wordt dit gemeten in GigaJoules.

Op Mijn Warmte Maatschappij kun je een overzicht vinden van de tarieven die gelden in jouw wijk.

Voor storingen kun je ons bereiken via ons storingsnummer.

Het storingsnummer is zeven dagen per week bereikbaar.

Wij doen ons best om de storing zo spoedig mogelijk op te lossen!

Voor klachten verwijzen wij je door naar onze klantenservice.

 

Bij ‘Mijn verbruik’ op ons online klantenportaal Mijn Warmte Maatschappij vind je een eenvoudig overzicht van jouw verbruik.

Bij ‘Mijn facturen’ op ons online klantenportaal Mijn Warmte Maatschappij vind je een duidelijk overzicht van jouw facturen en betalingen.

Bezoek het klantenportaal Mijn Warmte Maatschappij en ga naar de sectie ‘Mijn gegevens’. Hier kun je eenvoudig en snel je contactinformatie, zoals je telefoonnummer en e-mailadres, bijwerken.

De radiatoren worden minder warm dan met de CV-ketel omdat de afgiftetemperatuur lager is. De radiatoren voelen daardoor ‘handwarm’.

Er wordt gebruik gemaakt van elektra om te verwarmen in plaats van gas. Wanneer de bestaande radiatoren blijven hangen, wordt er een ventilatieconvector bijgeplaatst om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen.

Door het Smart Thermal Grid is de warmteafgifte lager (45 °C) dan bij een CV-ketel (65-85 °C). De capaciteit van de bestaande radiatoren neemt hierdoor flink af. Er wordt een ventilatieconvector bijgeplaatst om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen.

De ventilatieconvector is een belangrijk onderdeel voor de warmteafgifte in de woning. Wanneer je de temperatuur in de woning wilt aanpassen is het verstandig om de ventilatieconvector aan te zetten. Wanneer de ventilatieconvector aanstaat en je de temperatuur naar wens aanpast op de thermostaat zal de omgevingstemperatuur automatisch naar de gewenste temperatuur gaan. Wanneer u dit wilt versnellen kunt u de ventilatieconvector harder te zetten.

Omdat het systeem gebruik maakt van een boiler is er direct warm water beschikbaar tot een maximumtemperatuur van 50 graden. Het warme water is beschikbaar zolang er warm water in de boiler zit. Als er geen warm water meer uit de kraan of douche komt is de boiler leeg en moet deze door de Clara® BoosterUnit/Warmtepomp aangevuld worden. Wanneer de boiler helemaal leeg is, duurt dit tot een uur om het water weer volledig op temperatuur te krijgen.

Om de temperatuur in de woning op de gewenste temperatuur te krijgen moet de thermostaat aanstaan. Als u deze uitzet doet de verwarming in de woning het dus niet meer.

Voor de optimale werking van het systeem moet zowel de thermostaat (voor de gewenst temperatuur) en ventilatieconvector (afgifte warme of koude lucht) aan staan. Het advies is om beiden altijd aan te hebben en de gewenste temperatuur op de thermostaat naar behoefte aan te passen. Wanneer de thermostaat uit wordt gezet, staat het hele verwarmingssysteem uit.  Als de fancoil uit staat helpt deze NIET mee om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen terwijl het een belangrijk onderdeel is.

De thermostaat werkt met een bandbreedte in de instellingen van 1 graad Celsius.  Dat betekent dat wanneer u de thermostaat instelt op 20 graden de Clara® BoosterUnit/Warmtepomp warmte gaat leveren totdat het 20 graden is in de woonkamer. Dan slaat de Clara BoosterUnit/Warmtepomp uit totdat de temperatuur in de woonkamer 1 graad gezakt is. De Clara BoosterUnit/Warmtepomp slaat weer automatisch aan als de temperatuur onder de 19 graden is gezakt.

Maak een keuze