thuis

Wat betekent het prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er voor huishoudens een prijsplafond op energie. Wat houdt dat prijsplafond nou precies in? We leggen het je graag uit.

Het prijsplafond

Al enige tijd gaan de energieprijzen door het plafond. De kosten lopen in sommige gevallen zo hoog op, dat mensen erdoor in financiële problemen komen. Om dat te voorkomen, besloot het kabinet in te grijpen en alle Nederlandse huishoudens te hulp te schieten. Met ingang van 1 januari 2023 betalen we voor een deel van ons aardgas- en stroomverbruik een maximumtarief. Deze maatregel, die voor een heel jaar geldt en ervoor moet zorgen dat mensen hun energierekening kunnen blijven betalen, noemen we het prijsplafond.

Hoe werkt het?

Een prijsplafond is dus een maximumtarief voor aardgas en stroom. Voor aardgas geldt een maximumtarief van € 1,45 per m3 en voor stroom is dat € 0,40 per kWh (deze tarieven gelden alleen als de tarieven in jouw energiecontract hoger zijn). De tarieven van het energieprijsplafond zijn geldig tot een bepaald verbruik: 1200 m3 aardgas en 2900 kWh stroom per jaar. Verbruik je meer dan dat, dan betaal je voor het deel boven deze grens de actuele (en hogere) marktprijs. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een databundel van een mobiel abonnement. Voor de data die je verbruikt binnen de bundel betaal je een maximumtarief. Ga je buiten de bundel, dan betaal je daarvoor een hoger bedrag, omdat daarvoor hogere tarieven gelden. Het prijsplafond voor energie werkt op dezelfde manier. Om je energierekening betaalbaar te houden, zorg je dat je binnen de ‘bundel’ blijft. Je zult vanzelf zuiniger met energie omgaan en dat is weer goed voor het klimaat. Een win-win situatie.

Geldt het prijsplafond ook als ik van het aardgas af ben?

Kies je voor De Warmte Maatschappij en ga je je huis fossielvrij verwarmen met behulp van Clara®? Dan gebruik je geen aardgas meer, maar heb je wel een stroomaansluiting en heb je dus ook recht op het maximumtarief voor stroom. Wel moet gezegd worden dat, doordat je meer stroom gaat verbruiken, het prijsplafond in dit geval minder gunstig uitpakt. Het prijsplafond geldt echter maar voor 1 jaar, terwijl je door van het aardgas af te gaan nog jarenlang kunt besparen op je energierekening!

Samen werken we aan een duurzame toekomst

Previous
Next

Maak een keuze