thuis

Tips om nog meer te verduurzamen

Verduurzamen is met alles wat je doet rekening houden met de impact voor het klimaat, je omgeving, de natuur en je eigen gezondheid. Iedereen kan het.

Verduurzamen is een bewuste keuze

De aarde warmt op en dat heeft verstekkende gevolgen voor het klimaat. Als we de klimaatverandering willen stoppen, moeten we actie ondernemen. Daarbij is het enorm belangrijk dat we minder afhankelijk worden van vervuilende brandstoffen. Verduurzamen is het sleutelwoord. Verduurzamen of duurzaam leven doe je niet zomaar even. Je maakt bewuste keuzes om jouw CO2-footprint te verkleinen. Een voor de hand liggende, grote verduurzamingsslag maak je door van het aardgas af te gaan. Bezuinigen op je energieverbruik is een flinke stap in de goede richting. Toch zijn er nog meer keuzes die je kunt maken om je leven verder te verduurzamen. We geven je graag een paar tips.

Duurzaam consumeren

Koop niet altijd nieuwe producten, zeker als je ze eigenlijk (nog) niet nodig hebt. Gebruik spullen wat langer of kies voor een tweedehands alternatief. Vooral elektronica is erg milieubelastend, vanwege de giftige en vaak schaarse grondstoffen en de energieverslindende productieprocessen. Eet bewust. Verspil zo weinig mogelijk eten, kies voor biologisch en eet vaker vegetarisch. Vleesvee produceert veel methaan, een vervuilend broeikasgas. Bij duurzaam consumeren hoort ook het scheiden en recyclen van afval.

Duurzaam reizen

Natuurlijk blijven lopen en fietsen de meest duurzame manier om je te verplaatsen, maar er zijn steeds meer duurzame manieren om te reizen. Vervang, wanneer je de mogelijkheid hebt, je brandstofauto voor een elektrische. Pak wat vaker de trein als je wat verder moet reizen. Het gebruik van een elektrische fiets of een deelscooter is ook een goede optie als de afstand niet al te groot is. Ga je een stedentrip maken? Sla het vliegtuig dan eens over en neem de trein. Een korte vlucht is een heel vervuilende manier van reizen. Alleen het maken van een cruise is vervuilender. Ook een afrader dus.

Duurzaam tuinieren

Ook je tuin, groot of klein, kun je duurzaam inrichten. Door je tuin aan te leggen met verschillende (inheemse) planten, help je de natuur op meerdere manieren. Wateroverlast of droogte zal hierdoor bijvoorbeeld verminderen, omdat het regenwater niet direct het riool inspoelt, maar in de grond zakt en het grondwater aanvult. Een tuin draagt ook bij aan de biodiversiteit in Nederland, de variatie aan dieren- en plantensoorten. Denk eens aan een insectenhotel, want insecten zijn heel nuttig en helpen bij het creëren van een gezond leefklimaat. Daarnaast leent een tuin zich ook perfect voor het aanleggen van je eigen moestuin, zodat je heel milieuvriendelijk je eigen voedsel kunt kweken.
Als je een aantal van deze tips probeert door te voeren, zet je een mooie stap naar een duurzamer leven.

Samen werken we aan een duurzame toekomst

Previous
Next

Maak een keuze