thuis

Hoe kun je thuis nog meer besparen

Thuis kan je al veel energie én kosten besparen wanneer je je bewust wordt van je energieverbruik. Je zult zien dat kleine stapjes vaak al een groot verschil maken.

Energie besparen: goed voor het klimaat en de portemonnee

Thuis op energie besparen. Daarmee help je het klimaat en het levert je geld op. Des te meer reden om te bekijken of jij in huis nog dingen kunt doen of juist laten om zo energie (en geld) te besparen. Het gaat vaak om kleine dingen, maar bij elkaar opgeteld kunnen deze dingen een flinke besparing opleveren.

Bespaar op aardgas én stroom

Als het gaat om besparen op de energierekening, kijken we naar twee kostenposten: aardgas en stroom. Aardgas is het hardst in prijs omhoog gegaan. Heb je nog een CV-ketel op aardgas, dan loont het om over te gaan op fossielvrij verwarmen met Clara® van De Warmte Maatschappij. Hoewel ook de stroomprijs aanzienlijk is gestegen, is stroom nog altijd veel goedkoper dan aardgas. Bovendien is besparen op stroom vaak makkelijker dan het besparen op aardgas. Maar of je nou aardgasvrij bent of (nog) niet, er zijn verschillende slimme manieren om op je energierekening te besparen.

Slimmer verwarmen

Iedereen wil het thuis natuurlijk graag behaaglijk hebben en het binnen lekker warm maken als het buiten kouder wordt. Toch is het verstandig om de thermostaat een graadje lager te zetten dan je gewend bent en ’s nachts, of op momenten dat je niet thuis bent, naar 15 graden te zetten. Je bespaart ook door niet het hele huis te verwarmen, maar alleen de kamers die je gebruikt en door deuren dicht te houden en radiatorfolie te gebruiken. Wist je trouwens dat de verwarming beter en sneller werkt als je goed ventileert? De droge lucht van buiten warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht die in huis hangt.

Slimmer stroomgebruik

Verstandig gebruik van elektrische apparaten in huis kan je veel geld besparen. Kijk om te beginnen eens naar apparaten die altijd op stand-by staan. Zo verbruiken televisies of computers bijvoorbeeld nog redelijk wat stroom als ze ‘uit’ staan. Je kunt heel wat besparen door voor dit soort apparaten stekkerdozen met een aan/uit schakelaar te gebruiken. Laat ook geen lampen branden als je de kamer verlaat. Een kwestie van aanwennen, maar het levert je weer een besparing op. De eco-stand van de wasmachine en vaatwasser helpen ook het verbruik te beperken. Het duurt misschien wat langer, maar het is wel energiezuiniger. Draai geen halve wasjes, was op 30 of 40 graden en laat de was ook eens aan de lucht drogen.

Samen werken we aan een duurzame toekomst

Previous
Next

Maak een keuze